Pakkeliste europeisk storbyferie (sommer)

På storbyferie i Barcelona.

Siden jeg akkurat har vært på europeisk storbyferie til Praha, passet det bra å lage en liten pakkeliste over ting som er greit å huske på hvis du planlegger sommerferie i Europa. Pakkelisten er tilpasset en weekendtur med hotell som bosted, og aktiviteter som er en blanding av sightseeing og uteliv.

Jeg pleier å være ganske god til å pakke, men fikk meg en overraskelse sist jeg skulle på europeisk storbyferie, først og fremst på grunn av den sterke sommersolen. Derfor laget jeg denne pakkelisten for sommerferie i Europa til senere.

Les også: En weekendtur til Praha – dette gjorde vi

Tips! Copy-paste og lagre denne pakkelisten i notater på telefonen din, så kan du krysse ut det du har pakket underveis👜

Dette må du huske å pakke hvis du skal på europeisk storbyferie: 

Pakkeliste for europeisk storbyferie (sommerstid)

Nødvendigheter

  • Pass eller ID-kort
  • Kort/penger
  • Telefon og lader
  • Reseptbelagte medisiner hvis du bruker det
  • Briller/kontaktlinser hvis du bruker det
  • Reiseadapter hvis du skal til et land med andre stikkontakter enn der du bor

Til flyturen

  • Ørepropper
  • Støydempende headset
  • Proteinbar hvis sulten melder seg og menyen ikke frister
  • Bøker/lesestoff
  • Tom vannflaske du kan fylle opp etter sikkerhetskontrollen

Hudpleie, velvære og legemidler 

  • Solkrem – ta gjerne med både klassisk kremform og spray og stick for oppfriskning gjennom dagen
  • Antihistaminer – vet aldri når en får bruk for det
  • Smertestillende
  • Plaster/gnagsårplaster
  • Tannbørste, tanntråd og tannkrem
  • Toalettsaker etter behov – rens, fuktighetskrem, serum, leppepomade, hårbørste og hårstylingprodukter
  • Sminke etter behov

Klær, sko og tilbehør

  • Solhatt
  • Caps
  • Solbriller
  • Undertøy etter behov
  • 3 t-skjorter/singleter
  • 1 penere bukse i tillegg til den du reiser i, som kan fungere både til mer formelle settinger
  • 1 shorts
  • Et penere plagg som kan kombineres til et penere antrekk sammen med noe av det andre du har med, f.eks. en kjole, en penere topp/bluse, en penere skjorte og/eller skjørt
  • Langermet skjorte som også passer til sightseeing på dagtid
  • Genser
  • Jakke som kan fungere både på dag og kveld (jeg foretrekker skinnjakke eller en blazer)
  • Gode joggesko du kan gå langt i (er det også en type joggesko som kan fungere til trening, er det en ekstra bonus)
  • Et par penere sko som passer hvis du skal på en finere restaurant eller et sted med kleskode
  • Badetøy – tar lite plass og kan plutselig komme til nytte, er min erfaring!
  • Eventuelt et lite sett med treningstøy hvis du ønsker det

Dette bør være mulig å få ned i håndbagasjen, i og med at du kan reise i noen av plaggene. Hvis ikke, er det bare å se om du kan redusere på noe.

Er du av den solsensitive typen, er caps, eller kanskje helst solhatt, et must på denne typen turer. Lenger sør i Europa er som kjent solen mye sterkere enn her i nord, noe du garantert vil merke i hodebunnen og fjeset etter en dag med sightseeing. Jeg hadde med caps, men det holdt ikke, så måtte kjøpe både solhatt og en langermet skjorte. Jeg brant meg nemlig også nesten (bokstavelig talt) på at jeg ikke hadde noe langermet med meg som passet å bruke på dagtid. Med UV-stråling på 5-6 blir det merkbart etter noen timer i solen.

I tillegg fikk jeg en allergisk reaksjon i ansiktet (MCI) av noen våtservietter jeg ikke hadde sjekket ingredienslisten på. Sjekk alltid ingredienslisten, spesielt når du er på tur! Tilfeldigvis hadde jeg med meg antihistaminer som fikk roet utbruddet slik at resten av turen ikke gikk i vasken, så det blir fast på mine pakkelister fremover😬

PS! Pakkelisten passer best for en weekendtur og hvis du skal bo på hotell. Hvis ikke bør du legge til ting som sjampo, balsam, såpe, håndklær, osv. 

Fra storbyferie i Barcelona.

 

En weekendtur til Praha – dette gjorde vi

I Praha med Vltava og Praha slott i bakgrunnen.

Denne sommeren fant min kjære og jeg ut at vi skulle ta en helgetur sammen for å se en europeisk storby ingen av oss hadde besøkt før. Vi jobber hele fellesferien i år, begge to, og da er det godt å ha et lite avbrekk planlagt.

Valget falt på Praha, Tsjekkias hovedstad<3 Ingen av oss hadde vært der før, men det er et sånt sted det kjennes som at alle digger. Det var faktisk også fortsatt mulig å finne ganske rimelige priser for reise og hotell her, selv i fellesferien og med den høye prisstigningen som preger store deler av verden for tiden.

Wenzelsplassen i Praha. Nasjonalmuseet kan skimtes i bakgrunnen.

Vi reiste torsdag kveld, og fikk dermed hele fredag og lørdag i byen! Været viste seg fra sin beste side, og vi fikk til en fin blanding av oppdagelser, sightseeing, kulturinnslag og god mat og drikke. Så du kan jo ta med deg noen av severdighetene og aktivitetene jeg har listet opp under i din egen planlegging, hvis du tenker deg på weekendtur til Praha.

Les også: Hyggelige ting du kan gjøre i Oslo om sommeren 

Slik var vår helg i Praha: 

Fredag

Vi brukte dagen på å se en del highlights vi hadde notert oss på forhånd at er obligatoriske når man er i Praha: Torget i gamlebyen, den astronomiske klokken, Karlsbroen og borgen i Praha med alle dets historiske bygninger. Det er selskaper som tilbyr hop on-hop off-busser, men avstandene er såpass korte at du helt fint kan gå hele veien, spør du meg. Bare husk gode sko med demping, for det blir noen kilometer på brostein.

De fleste har nok fått med seg at Praha er vakkert, men byen overgikk forventningene mine likevel. Det er så mange flotte bygninger og severdigheter at det er vanskelig å rekke over alt. Praha har et spennende, historisk sus over seg, og er vakker på lik linje med andre, større europeiske storbyer.

Jeg jobbet på dagtid den første dagen vår, så vi startet sightseeingrunden noe sent. Vi måtte selvfølgelig først innom den astronomiske klokken på det gamle rådhuset på bytorget, et velkjent landemerke i Praha du garantert har sett på bilder. Mesteparten av urverket i klokken er fra 1400-tallet, noe som er imponerende i seg selv. I tillegg til klokkeslett, viser klokken astronomisk informasjon, og er ellers intrikat med symbolikk du vil finne mer eller mindre skjult.

Jeg hadde dessverre ikke fått med meg at det er rene showet der hver hele time med apostlene som passerer, ellers hadde jeg selvfølgelig blitt for å få med meg det!

Den astronomiske klokken fra 1400-tallet på det gamle bytorget i Praha er en av byens mest kjente severdigheter.
Týnkirken i Praha.
Bra pizzalunsj ved bredden av Vltava.

Senere var det tid for en sen lunsj på en italiensk restaurant ved elvebredden. Jeg synes det alltid er greit å passe på at energinivået er høyt når en skal på sightseeing, både på grunn av humør og ork. Fra restauranten beveget vi oss videre inn i det historiske Praha.

Karlsbroen er også et must, den ble påbegynt allerede i 1357, og er i dag prydet med barokkstatuer. Her er det nok stort sett alltid mye turister, men det var en fin opplevelse å krysse elven Vltava på broen likevel.

På Karlsboren i Praha.

John Lennon-muren ligger like i nærheten på andre siden av elven, og er en vegg som siden 1980-tallet har vært fylt med Lennon-inspirert grafitti og kunst som tar for seg universelle temaer som kjærlighet, krig og fred. Den skifter utseende stadig vekk, og en kan ikke se John Lennon-portrettet, i alle fall ikke da vi var der.

St. Nicholas-kirken ligger rett oppi bakken herfra, og er en velkjent barokkirke fra 1700-tallet med overdådig utsmykning og en imponerende kuppel på 20 meter i diameter. Vel verdt besøket!

St. Nicholas-kirken fra 1700-tallet er rikt utsmykket.
Kuppelen i St. Nicholas-kirken er 20 meter i diameter.

Borgen i Praha eller Praha slott (mitt inntrykk er at det brukes litt om hverandre), er et område med mange historiske bygninger på en høyde i Praha som har vært residens for kongene av Böhmen og de tysk-romerske keiserne. Nå har presidentene av (tidligere Tsjekkoslovakia og nå) Tsjekkia residens der. Her ligger St. Vitus katedral, St. Vaclavs katedral, St. Georgs basilika og den gylne gaten, for å nevne noen av severdighetene.

St. Vitus-katedralen på borgen i Praha.
St. Vitus-katedralen på borgen i Praha
Fra borgen i Praha med utsikt over byen.
Utsikt over Praha fra borgen.
Glimt fra Den gylne gate, den minste gaten med de minste husene i Praha.

Vi rakk også en tur på elven med en av de mange turistbåtene som går der. For en som trives på sjøen og var lei av å gå på dette tidspunktet, var ikke selve båtturen noe særlig å skryte av (vi kan maks ha reist halvannen kilometer ned og opp langs elven). Men – de hadde servering ombord, og det var koselig å se byen fra vannet likevel.

Da det nærmet seg kveld, var vi klare for en lett middag, men ville ikke gå glipp av solnedgangen. Dermed tok vi første og beste uteservering med strålende utsikt til solnedgangen og slottet. Maten var ålreit, men utsikten og stemningen var upåklagelig!

Vi fant en hyggelig uteservering ved Vltava med utsikt til Praha slott.

Lørdag

Etter frokost på hotellet, satte vi kursen mot Nasjonalmuseet i Praha. Nasjonalmuseet består flere bygninger, med verdifulle samlinger innen både kunst, historie, naturvitenskap og etnografi.

Lørdag formiddag på Nasjonalmuseet i Praha.

Selv ble jeg mest fengslet av naturvitenskapsamlingen. Den besto blant annet av den største og kuleste mineralsamlingen jeg har sett, som også var presentert på en helt nydelig måte, hvor man kunne gå fra monter til monter og se rekke på rekke med slående vakre mineraler fra hele verden. Det var helt utrolig og overraskende fengslende, og noe som definitivt bør sjekkes ut hvis du skal til Praha.

Kunne brukt timevis på mineralsamlingen på Nasjonalmuseet i Praha.
Fra mineralsamlingen på Nasjonalmuseet i Praha.
Fra mineralsamlingen på Nasjonalmuseet i Praha.

Museet har også et hvalskjelett på utstilling, fra en 22,5 meter lang hunnfinnhval funnet utenfor Lyngøy i Norge i 1885. Finnhvalen er klodens nest største pattedyr, kun slått av blåhvalen. Det var faktisk polfarer, diplomat og politiker Fridtjof Nansen som hadde ansvaret for prepareringen av skjelettet, som fant veien til museet i 1888, allerede før museets bygninger sto klare til å ta det imot. Det ble så vidt nevnt for oss at det fortsatt, etter over hundre år, drypper olje fra skjelettet. Det er et spektakulært syn, og du kan lese mer om finnhvalen her. 

Dette finnhvalskjelettet har reist hele veien fra Lyngøy til Praha.

På museet finnes det ellers dyr og meteoritter fra alle verdenshjørner og epoker på museet, en imponerende samling fossiler, en mammutmodell, skjelett fra et ullhåret neshorn, sabeltanntiger og hulebjørn.

Mammutmodellen på Nasjonalmuseet i Praha.
Hulebjørnskaller på Nasjonalmuseet i Praha.
Denne kjempeblekksprutmodellen i naturlig størrelse gjør ganske sterkt inntrykk.

En ekstrabonus er at museet har sin egen app du kan laste ned, og få forklaringer om de ulike tidsepokene, dyrene og museet mens du går fra rom til rom. Veldig interaktivt og veldig kult! Jeg kunne vært der hele dagen, men vi måtte etter hvert tenke på å komme oss videre.

Det er rart hvor sliten en blir av å gå på museum, og etterpå var vil helt ferdige. Vi trasket derfor oppover til Letná Beer Garden, et område i parken Letenské Sady hvor du kan sette deg ned og nyte en kald pils og en burger i varmen, noe vi også passet på å gjøre. Det var helt fortreffelig. I parken betaler du cirka 50 kroner ekstra for ølglass til den første ølen, og deretter kostet påfyll kun 20-30 kroner. Før du går leverer du tilbake ølglasset ditt, og får tilbake disse pengene.

Burger og øl i Letná Beer Garden.

Da det nærmet seg solnedgang, tok vi turen langs elven og til Vyšehrad, en historisk festning på østsiden av Vltava. Anbefaler virkelig å få med deg solnedgangen herfra, det var magisk. Det var også veldig stemningsfullt å gå i dette området på kveldstid. Det er både katedraler og kirkegård her, med en helt egen atmosfære.

Praha sett fra Vyšehrad.
Vyšehrad på kveldstid.

På vei tilbake til sentrum gikk vi langs elven, og her var det jo masse spisesteder og barer som våknet til liv når det ble mørkt . Dessverre rakk vi ikke å stoppe innom, men det står definitivt på listen til neste gang!

Denne typen barer lå på rekke og rad langs elven.

Mat & drikke

Når det gjelder mat og drikke kan du fint få en hyggelig middag til en nokså rimelig penge.

Vi hadde ikke mat som førsteprioritet på denne turen, men rakk å nyte noen gode måltider litt spontant, likevel. Jeg var på bl.a. disse restaurantene, som jeg trygt kan anbefale hvis du er på utkikk etter et ukomplisert, hyggelig måltid.

Marina Ristorante – italiensk restaurant beliggende på en ombygget båt med super utsikt til Karlsbroen. God pizza diavola, og kald brus med isbiter hadde de også. Vi spiste spontan lunsj her, og det var god plass, slik at vi fikk sitte ved panoramavinduene. Veldig trivelige ansatte og god service. Middels prisnivå.

Letná Beer Garden – utendørs øl- og matservering med typisk foodcourtstemning hvor det er rigget til med langbord i midten og serveringsboder rundt. God burger! Rimelig prisnivå.

Café Manes – uteservering ved Vltava som serverer drikke og enkle retter som salat og sandwicher. Nydelig utsikt til borgen om du vil se solnedgangen gå ned over den. Middels prisnivå.

Jeg tenker at man betaler litt for utsikten, fleksibilitet, ro og fred også, og alle disse fikk vi komme inn hos uten reservasjon og på sparket.

Greit å vite er at de fleste restauranter i Praha ikke legger på tips på regningen, men servitøren spør deg gjerne om hvor mange prosent du tenker å gi når de kommer med kortterminalen. Litt googling sa meg at mellom 10-15% er normalt, så vi pleide å gå for det.

Takk for nå, Praha!

 

 

Hyggelige ting å gjøre i Oslo om sommeren

Å se staselige Christian Radich ligge til kai ved Akershusstranda nedenfor Akershus festning er en opplevelse i seg selv.

Hva kan man gjøre i Oslo om sommeren? Enten du bor her, er her ofte, eller kun er innom i ny og ne, er det masse hyggelige ting du kan finne på i denne vakre, rare byen på sommerstid.

Det er ikke alltid så lett å komme opp med alternativer på sparket, så her har jeg listet opp noen muligheter over ting å gjøre i Oslo en sommerdag. Mulighetene er mange, og jeg tar også gjerne imot gode forslag hvis du har noen selv, kanskje vi kan utvide listen ([email protected])<3

Ting å gjøre i Oslo om sommeren: 

Gå deg en tur langs Akerselva

Akerselva en sommerdag – en hyggelig ting å gjøre i Oslo om sommeren.

Gå deg en tur fra Kjelsås/Maridalsvannet og ned til Oslo sentrum, eller motsatt hvis det passer deg best. Uansett er en gåtur langs Akerselva alltid trivelig, og det er digg å blande aktivitet med å komme seg litt utpå og bevege kroppen. Å gå langs Akerselva er som å forsvinne inn i en egen, grønn eventyrverden, og det er godt opparbeidet gangvei de totalt ca. 8 kilometerne.

Det er mange fine badeplasser langs Akerselva.

Du vil kunne se masse fugleliv på veien, historiske severdigheter, og det er god mulighet for å ta avstikkere underveis hvis du blir sulten eller tørst. Da er for eksempel en vaffel på Hønse-Lovisas hus eller noe kaldt å drikke på uteserveringene til Nydalen Bryggeri & Spiseri, Smelteverket, Blå eller Bortenfor gode pitstop og ligger like i nærheten av elven. De tre førstnevnte har også matservering.

Reis ut på øyene i Oslofjorden

Badeplassene er mange og supre på øyhopping i Oslofjorden.
Kveldsstemning på Gressholmen, å se på solnegangen er en av mange fine ting å gjøre i Oslo om sommeren.

Ta Ruter-båtene, det er et helt genialt tilbud, og kom deg ut til Hovedøya, Gressholmen, Langøyene eller hvor enn du måtte synes det ser hyggelig ut. Bare husk å sjekke ut hva som gjelder med tanke på camping/bålforbud først.

Spis maten ute i sommer på øyene i Oslofjorden, da vel<3

Ta middagen på en trivelig uteservering i Oslo

Mamma Pizza serverer noe av det beste Oslo har å by på innen pizza.
… og dessertene er også nydelige.

Det er så mange hyggelige uteserveringer i Oslo. Vi er egentlig generelt ganske gode her til lands på å gjøre det hyggelig å spise ute med én gang solen titter frem, så da det helt enkelt med på listen over ting du kan gjøre i Oslo en sommerdag. Her er noen raske hyggefavoritter med uteserveringer, hvor du trygt kan ta plass på med lave skuldre: Mamma Pizza i Dronningens gate, Cin Cin Café, Txotx, Vippa, Café Sara.

Ta en tur opp på en topp

Marka ligger rundt hele byen med tilhørende topper. Et par musts av slike topper er Grefsenkollen og Vettakollen. Kombiner f.eks. fottur til Grefsenkollen med pizzamiddag på terrassen på Grefsenkollen restaurant etterpå. Panoramautsikten over byen og solnedgangen er en helt nydelig premie for å ha gått turen til toppen.

Beundre skulpturene (og rosene) i Vigelandsparken

Skulpturene i Vigelandsparken og rosesamlingen er slående vakkert på sommerstid.
Fra rosesamlingen i Frognerparken.

I Vigelandsparken kan du spasere og beundre de hundrevis av skulpturene av Gustav Vigeland som finnes der. På sommeren er det også en nydelig beplantning av roser i Frognerparken som bare må sees, Norges største samling av roser. 14.000 i antallet, fordelt på 150 ulike rosearter. Verdt turen i seg selv!

Stikk på kino

Det er mange kinoer i Oslo som er verdt et besøk, og skulle det pøse ned med regn en sommerdag, er en tur på kino alltid koselig. Vurder disse: 1) Colosseum for å få storhetsfølelsen i storsalen med det velkjente kuppeltaket, og som har plass til 888 personer. 2) Vika kino for kvalitetsfilmer og egen bar med mulighet for å nye god drikke både der og inne i salen. 3) Odeon Storo for hypermoderne, oppdatert følelse og freshe lokaler. 4) Gimle kino fra 1939 for praktfullt historisk sus, kvalitetsfilm og skjenkebevilling.

Gå på museum

Munchmuseet er definitivt verdt et besøk.
Jeg er veldig interessert i vikingtiden, og digger Vikingskipshuset på Bygdøy. Her foran Osebergskipet.

Jeg venter veldig på at det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy skal åpne, men Oslo har mange flere kule museer. Du burde besøke Munchmuseet i Bjørvika, klassikeren Fram-museet for polarhistorie, eller Naturhistorisk museum på Tøyen. Geologibygningen i sistnevnte er nylig renovert og gjenåpnet, og er fullstappet med interessante utstillinger innen geologi, zoologi og klima. De har også et nytt og helt fantastisk triceratops-fossil der, Roar, som bare må sees.

Hilser på triceratopsen Roar i geologibygningen på Naturhistorisk museum.

Et veldig enkelt og veldig stressbesparende reisehack

Jeg er alltid på jakt etter tips og triks som gjør reisen mer behagelig og mindre stressende. Vil jo aller helst kose meg så mye som mulig på tur.

Selv om det er en del år siden jeg fant ut at jeg kunne gjøre dette, er det fortsatt et av mine beste reisehacks for å redusere stress og mas før du skal fly.

Trikset er ekstremt simpelt, veldig enkelt å gjøre hjemme, og krever ikke lange forberedelsene. Likevel vil det spare deg for mye mas og surr på vei gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen, som etter min mening kanskje er den minst morsomme delen av en flytur.

Å pakke ned flytende skjønnhetsprodukter før du reiser hjemmefra, sparer deg for mye stress på flyplassen.

Det du gjør er helt enkelt dette:

Pakk ned de flytende skjønnhetsproduktene du har i håndbagasjen i en plastpose før du reiser hjemmefra, slik at du har alle flytende produkter pakket klare til sjekk FØR du kommer til sikkerhetskontrollen. 

Ved å gjøre dette, slipper du å måtte åpne bagen og senere rote rundt i toalettmappen din for å finne og putte alle de flytende produktene oppi plastposene som fåes på flyplassen, mens du står i kø.

Det er helt utrolig digg å bare ta opp plastposen og legge den klar til inspeksjon på båndet.

Dette utgjør kanskje størst forskjell hvis du reiser kun med håndbagasje, men uansett vil det redusere stress og ikke minst øke effektiviteten gjennom sikkerhetskontrollen. Bra for både deg og de andre reisende, med andre ord!

NB! Husk at plastposen kan romme maksimalt 1 liter og at hvert og ett av de flytende produktene du har med deg ikke kan romme over 100 ml.

8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan

På toppen av Tokyo 1. nyttårsdag, med Mt. Fuji så vidt synlig i bakgrunnen.

I Japan møtes nytt og gammelt, tradisjon og modernitet, på en unik måte. Det er en grunn til at de fleste kommer hjem derfra med stjerner i øynene, og nå skjønner jeg enda bedre hvorfor. Det er et helt utrolig interessant land å besøke, med rik historie og kultur, teknologi og populærkultur.

Så: Hva bør man vite før man reiser til Japan?

Gled deg til å besøke Japan, dette helt utrolig interessante reisemålet. Fra Kyotos keiserlige palass.

Selv om Japan ligner mer på Norge og Europa på flere områder enn mange andre asiatiske land, er det enkelte ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg pakket kofferten for å reise dit! Kanskje kan det være til nytte for deg hvis du planlegger å sette dette fantastiske landet på din liste over planlagte reisemål (noe du forresten absolutt bør gjøre).

Les også: Kyoto – en miniguide

Her er 8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan: 

1. Japansk, midlertidig SIM-kort er utrolig digg å ha

Skaff deg japansk SIM-kort og takk deg selv senere. Disse SIM-kortene kan du bestille på forhånd eller kjøpe f.eks. på flyplassen ved ankomst. Vi hadde SIM-kort fra Sakura Mobile som min kjære hadde forhåndsbooket på nett. Det var veldig lettvint, vi gikk bare bort til skranken deres på Narita flyplass i Tokyo og hentet ut SIM-kortene da vi ankom. Folk får riktignok ikke ringt eller tekstet deg på gammeldags vis, men bare gi de der hjemme beskjed om å ta kontakt på sosiale medier eller andre meldingstjenester i stedet i perioden du er der, så går det helt fint. Våre kostet cirka 300 norske kroner per kort for 7 dager.

På tur i Japan som engelskspråklig turist kan du komme opp i situasjoner der det skorter på engelske oversettelser, både på skilt og menyer, og da er det veldig hendig å kunne oversette det du lurer på via Google Translate på telefonen on the go. Du kan også legge reiseplaner underveis på en veldig mye mer fleksibel måte, og følge kollektivtrafikken så og si i sanntid via Google Maps.

Har også skrevet et lengre innlegg om tips til førstegangsreisene i Tokyo! Du kan lese innlegget her. 

2. Du kommer langt med én spesiell type togbillett

Da snakker jeg om JR Pass, en tidsbegrenset togbillett du bruker for å ta togene i JR-nettverket. Dette gir deg f.eks. tilgang til Shinkansen, hurtigtogene, men også til lokaltog innad i byene. I vårt tilfelle brukte vi JR Pass en del for å reise rundt omkring i Kyoto. JR Pass kan bookes på forhånd for å være sikker på at de har tilgjengelig. Det skal sies at det går MYE tog i Japan, og det gikk helt fint å kjøpe JR Pass da vi kom til Tokyo. I vårt tilfelle var det i forbindelse med nyttårsfeiringen, som er en av de travle utfartsdagene i løpet av året.

3. Hotellene er ofte meget velutstyrt når det kommer til toalettsaker

Japanske hoteller har ofte mye toalettsaker tilgjengelig for gjestene sine, så det er ikke alt du trenger å ta med hjemmefra. For eksempel fikk vi utdelt pysj, tøfler, tannbørster, tannkrem, hårbørster, sjampo, balsam, såpe, alskens lotions og kremer og barberhøvler der vi overnattet, så det hadde jeg strengt tatt ikke trengt å pakke med selv. Ta med deg det du ikke kan leve uten av toalettsaker og hudpleieprodukter hjemmefra, men stort sett har hotellene mye tilgjengelig fra før.

Japanske hoteller har det meste av det du trenger av toalettsaker, og hvis ikke er det bare å ta turen til nærmeste apotek, slik som her.

4. De fleste er pene, men praktiske i tøyet

Dette antrekket kan vel regnes som ganske pent, men med en praktisk touch? Funket bra i Kyoto, i alle fall.

Japanerne er veldig pene i tøyet, med en praktisk touch, og det kjennes bra å kunne speile det litt. Tenk minimalistisk, pent og praktisk. Ingen steder vi var innom hadde tydelig kleskode, men det er digg å føle seg velkledd hvis du skal rett fra sightseeing og videre på restaurant eller besøke et tempel.

Bekledning: Har hørt at det kan bli kokvarmt om sommeren, men klimaet på vinterstid i Tokyo/Kyoto da vi var der ligner et vårlig/høstlig Norge. God, tykk jakke og gode sko type joggesko/boots var bra.

5. Det er mye trapper på stasjonene

Er det en ting jeg selv failet på, var det å ta med meg en stor trillekoffert. Togstasjonene både i Tokyo og Kyoto hadde masse trapper, og færre rulletrapper/-bånd enn en er vant til fra andre store flyplasser og stasjoner. Selv ble jeg stående mye og bakse med den svære kofferten min opp og ned trapper med folk rundt meg på alle sider. Det går jo alltids helt fint, men det kjentes unødvendig slitsomt og stressende, spesielt siden vi reiste på en av de store utfartsdagene rundt nyttår og det var ekstra mye folk.

Pakk heller en bag eller en koffert du kan bære på ryggen opp og ned alle disse trappene, så kommer du deg gjennom stasjonene med mye mindre stress i kroppen.

6. Folk er veldig opptatt av å hjelpe deg, og vil deg utelukkende vel

Tokyo er en storby ulikt det meste annet, men folk her er veldig trivelige.
Et lite glimt fra Golden Gai i Tokyo på kveldstid.

Min erfaring er at du alltid blir hjulpet i riktig retning som turist i Japan, og spesielt når du kanskje kjenner deg litt lost. Ta imot hjelpen og vær takknemlig<3

Japanerne er som kjent et veldig høflig og respektfullt folk, og som besøkende er det hyggelig å forsøke å gjengjelde dette i den grad en har mulighet. Det koster så lite, og du får også så mye igjen for å være litt ekstra høflig og hyggelig. Det kan være så enkelt som å å by på et ekstra nikk og et smil til noen en må krysse veier med på gata, folk i heisen, servicepersonell, osv. Lær deg også gjerne et par vanlige høflighetsfraser på språket, og bruk dem aktivt i situasjoner der det passer seg slik.

7. Det er alltids en automat i nærheten

Japanerne har automater for det meste, på de fleste steder. Her fra Kyoto Station.

Dette er kanskje en av de artige tingene du har hørt om Japan allerede, og det stemmer. Jo raskere du lærer deg å bruke dem, jo mer handy kommer du til å finne dem. Det er alltid en varm kaffe eller kald brus å få tak i. Varm kaffe på flaske (!) er forresten overraskende godt. Benytt deg av automatutvalget, for jeg lover – du kommer til å savne det når du kommer hjem igjen.

8. Toalettene er mindre kompliserte å forstå enn du kanskje frykter

Toalettene i Japan kan se avanserte ut, men de er ganske brukervennlige!

Japan er kjent for de smarte dusjtoalettene sine, med knapper for enhver funksjon, enten det er dusj, føn, varme i setet eller andre snedige og mer avanserte funksjoner som lyder og duft. Det går ganske kjapt å lære seg å bruke disse toalettene, da de fleste også har engelske navn på de ulike knappene. Det skal sies at de er også utstyrt med toalettpapir hvis du skulle trenge det, men er du først i Japan, så hvorfor ikke gjøre som japanerne når det først er en mulighet. Det finnes også masse cheat sheets på nettet du kan google om det skulle gå helt i stå.

Ellers:

Kos deg og legg merke til detaljene! Min oppfatning er at japanerne er ekstremt gode på å legge omtanke og service inn i de små tingene.

Ting jeg la ekstra merke til: Alt du trenger er som oftest rett i nærheten. De offentlige toalettene finner du overalt, de er gratis og alltid plettfrie. På de fleste hoteller får du utdelt tøfler og pysj. Den smarte fargekodingen og nummereringen på offentlig transport gjør at du fort skjønner linje og stasjon og hvor du skal av, selv om du ikke leser skriftspråket. Eller det faktum at du alltid får med en våtserviett når du kjøper deg noe å spise, om det så bare er en innpakket sandwich på en kiosk.

Det eneste som du kanskje må lete litt etter, er søppelbøtter, så ta med en liten plastpose du kan ha søppelet ditt i, og kast når du kommer hjem.

Ser du lenge nok på dette skiltet, skjønner du sannsynligvis hvor du skal av bare ved å se etter en kode bestående av farge, bokstav og tall.
Kaffe på hotellrom i Japan, hvor man heller kokende vann i en kopp og lar kaffen trekke i koppen. Selv dette var en liten, hyggelig opplevelse, synes jeg.

Bonus 1!

Noter deg dette ordet: Suica. Suica er et forhåndsbetalt, oppladbart kort som kan brukes til de fleste typer offentlig transport, som betalingskort ombord, og også som betalingskort i enkelte butikker, kiosker og automater. Veldig lettvint. Turister får en egen type som heter Welcome Suica.

Bonus 2! Et par tips til enkle og raske spisesteder for deg som er helt ny

Fra sushirestauranten Sushi Zanmai, i Tokyo.

Mat var ikke hovedmålet vårt på denne reisen, men jeg har samlet et par navn du kan notere deg hvis du ikke har vært i Japan før og ikke vet hvor du skal starte. Det gjorde nemlig ikke vi, og vi endte med litt surring på akkurat dette området, noe som ikke er smart når man er i ferd med å gå tom for energi.

Utvalget av spisesteder i Japan kan være overveldende, og det er ikke umiddelbart klart hvem som serverer hva og hvordan, så det er alltids greit å ha noen enkle navn å starte med når man ikke kjenner til noe fra før. Her er to kjeder jeg syntes var bra:

  • Ramen: Kjeden Ichiran serverer tonkotsu ramen, og er et godt sted for førstegangs ramenspisere. Du får en egen bås å sitte og knote i, og maten blir servert uten at du kommuniserer med betjeningen. Rimelig prisnivå.
  • Sushi: Sushi Zanmai – også en kjede. Du kan få bord ved kjøkkenet og se sushikokkene gjøre sin greie, og du får nemlig utdelt en iPad med eget bestillingssystem ved ankomst som du bruker for å bestille rettene du ønsker underveis, og som også regner ut sluttsummen. Engelsk meny med anbefalinger hjelper godt på eventuell nervøsitet. Rimelig prisnivå.