Kyoto: En miniguide

Jeg har nylig vært i Kyoto, og hadde en helt fantastisk opplevelse. Derfor tenkte jeg at jeg i dette innlegget skulle gi noen tips til deg som planlegger å reise til Kyoto.

Kyoto er en by i Japan kjent for sine tradisjonelle templer og helligdommer, vakre hager og arkitektur. Kyoto var hovedstad i over tusen år, regnes som landets uoffisielle kulturhovedstad, og er definitivt et reisemål som bør vurderes sterkt hvis du skal til Japan.

Les også: 8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan

Jeg har også laget et lengre innlegg om turen vår til Tokyo, som du kan lese her. Der finner du masse tips til ting å gjøre og se. 

Ting å gjøre i Kyoto: 

Vi hadde totalt bare rundt 60 timer i Kyoto (vi skulle i en ideell verden selvfølgelig hatt mye mer tid), men står du opp tidlig, er det utrolig hva du får med deg. Vi rakk så absolutt en del highlights på dette besøket, selv om det nok ble preget av nyttårsfeiringen og en del mer kommersielle severdigheter var stengt. Jeg likte meg såpass godt at jeg vil tilbake ved første mulige anledning.

Har uansett samlet noen høydepunkter her, som kanskje kan være til nytte hvis du som oss har et par dager der og ikke helt vet hvor du skal starte.

Hva kan man gjøre i Kyoto/Noen av Kyotos mest kjente severdigheter: 

Dag 1: 

Da vi ankom Kyoto med hurtigtoget Shinkansen fra Tokyo hadde vi nesten døgnet, og allerede vært på tur i godt over 24 timer. Da var det allerede blitt såpass sent at det var mørkt før vi var installert på hotellet i sentrum. Første kvelden ble dermed tilbrakt med å vandre litt i bykjernen og finne middag. Da vi omsider hadde spist, tok trøttheten overhånd og vi endte opp med å sovne før klokken 21.00.

Ingenting er som kjent så galt at det ikke er godt for noe, og nettopp det at vi la oss tidlig, ga oss muligheten til å snu døgnet og være klar for to fullpakkede dager som turister i kulturhovedstaden allerede fra tidlig morgen. Har hørt at mange sliter med jetlag når de kommer til Japan fra Europa, men har du mulighet og klarer, anbefaler jeg å legge deg tidlig.

Kyoto Tower, et observasjonstårn og kjent landemerke i Kyoto.
Kyoto Station.

Dag 2:

Et generelt tips er å stå opp tidlig slik at du unngår folkemengdene. Vi våknet og var ute av hotellrommet, klare for sightseeing, allerede klokken 07.00. Dette er nok for tidlig til at de fleste frokoststedene har åpnet ennå, men det går helt fint an å spise på første og beste kafé, er min erfaring.

Typisk kaféfrokost for oss nykomlinger i Kyoto. Raskt, godt og ganske så trivelig!

 

Det er en helt fin og enkel løsning på farten når en har mye en skal gjøre og se. Jeg synes for øvrig det også er en opplevelse i seg selv å spise et raskt måltid ute på kafé i Japan, med iste (som ikke er søt slik som den ofte er ellers, men enkelt og greit forfriskende og iskald, usøtet te), plastpakkede ostesmørbrød og eggesandwicher og sugerør og servietter til absolutt alt du bestiller. Det meste er egentlig en opplevelse for seg selv i Japan.

Vi reiste først til Arashiyama, et utrolig fint område i Kyoto med masse å se og gjøre, hyggelige nabolag og masse severdigheter. Egentlig er det koselig å bare vandre gatelangs der også, i alle fall hvis været er bra.

Bambusskogen i Arashiyama er en velkjent severdighet i Kyoto.
Fra Ōkōchi Sansō Gardens med utsikt til Mount Arashiyama.

Vi besøkte bambusskogen der, tok inn den vakre naturen rundt Mount Arashiyama og vandret i den nærliggende parken og langs elven Oi, før vi gikk litt i nabolaget på jakt etter minibank og butikk. Veldig trivelig i bare dét, selv matvarebutikkene er en estetisk opplevelse sammenlignet med hva en er vant til hjemme.

Selv nærbutikkene i Japan er en estetisk opplevelse, med rent design og gjennomgående hyllesystemer i tre, slik som her fra Arashiyama-distriktet.
Glimt fra tempelbebyggelse i Arashiyama.

Vi fikk også tak i kontanter her, som var nødvendig for å komme inn i Iwatayama Monkey Park, en kommersiell park som er hjem til 170 japanmakaker. Japanmakaken er verdens nordligste ape (og – som navnet tilsier – finnes kun i Japan). I apeparken er det også fantastisk utsikt over Kyoto by, og et sted å sikre seg morsomme feriebilder på.

I Iwatayama Monkey Park er det også en helt nydelig utsikt over Kyoto by og artige skulpturer å ta feriebilder med.

Deretter reiste vi ned i byen til Kyoto keiserlige palass og den tilhørende parken, som var keiserfamilens residens frem til 1868, da både keiseren og hovedstaden ble flyttet til Tokyo. Parken er stor og luftig, og det er utrolig fint å bare vandre rundt og se. Vi var der under nyttårsfeiringen, og da var dessverre alle bygningene som ellers er åpne stengt for turister, men området i seg selv er også verdt et besøk. Helt nydelig sted, med mektige, gamle furutrær som tar pusten fra deg, i tillegg til all den flotte bebyggelsen.

Foran det keiserlige palasset i Kyoto, keiserens residens helt frem til 1869.

Etterpå gikk vandringen videre til Higashiyama-distriktet, som regnes som det best bevarte historiske distriktet i Kyoto. Her er det mye tradisjonell bebyggelse og templer. Vi besøkte Yasaka-helligdommen, en av mange shintohelligdommer i Kyoto. På grunn av den pågående nyttårsfeiringen, var det mange japanere som også besøkte helligdommen samtidig som oss for å be om et godt nytt år.

Fra Higashiyama, det best bevarte historiske distriktet i Kyoto. På bildet ser du en japansk øl-automat (!).
Yasaka-pagoden, Hokan-ji, er et av de mest velkjente landemerkene i Kyoto.

Vi gikk også innom Yasaka-pagoden Hokan-ji, en buddhistisk pagode fra 600-tallet, og et av de mest ikoniske landemerkene i denne delen av Kyoto.

PS! Totalt ble dette en ganske lang vandretur på tjuetusen-og-noe skritt, så pass på å ha gode sko. Det hadde ikke jeg:(

Kobe- og wagyubiff på restaurant i Kyoto.

Vi avsluttet dagen med en tur på restaurant for å smake kobebiff. Kobebiff fra rasen wagyu er verdens mest ettertraktede og kostbare kjøtt, og regnes som en stor kulinarisk opplevelse. Uansett er et tips å teste ut kobe mens du er i Japan, selv om det er dyrt, er det langt billigere å spise det her enn etter at det er importert til Norge. Sett i retrospekt ville vi nok likevel valgt en restaurant som ikke utelukkende serverte kobe og wagyu, siden det også er så mye annet spennende å spise i Japan også.

Dag 3: 

Tidlig frokost på kafé i Kyoto.

Etter nok en tidlig frokost på kafé, reiste vi rett til Fushimi Inari Tanasha, en viktig shintohelligdom i den sørlige delen av Kyoto, velkjent for tusenvis av torii-porter som fører opp til toppen av det hellige fjellet Mount Inari. Helligdommen er dedikert til Inari, guden av ris i shintoismen.

Foran inngangen til Fushimi Inari Tanasha.
Inngangsområdet til Fushimi Inari Tanasha, en viktig shintohelligdom i Kyoto.
De tusenvis av torii-portene som leder opp mot det hellige Mount Inari er noe helt for seg selv.

Rundt om i hele området kan man se statuer av rever, som regnes som Inaris budbringere. Også her var det folksomt på grunn av nyttårsfeiringen, og det var en fin opplevelse og tur til toppen, med helt spesiell stemning.

Vi reiste med første mulige Shinkansen tilbake til Tokyo etter dette, da det var nyttårsaften, og vi hadde hotellrom der for kvelden. På gjensyn, Kyoto!

Tips før du ankommer Kyoto:

  1. Første tips er enkelt og greit: For all del reis dit (hvis du vurderer det og har tid og mulighet)! Kyoto har så masse å by på av historie og kultur, og er derfor et utrolig interessant reisemål. For vår del tilførte det en dybde til Japan-turen vår som vi ikke hadde fått hvis vi kun hadde blitt i Tokyo. På den snaut fire uker lange Asia-turen vår hadde vi lagt inn totalt 7 dager i Japan. Vi vurderte både rundreise og å kun være i Tokyo, men ble enige om at en uke var for kort for rundreise og for lenge å bare være i Tokyo. Da var Kyoto perfekt, siden det kun ligger 2-3 timer unna!
  2. Reis med hurtigtoget! Du lander mest sannsynlig i Tokyo med fly, og det går riktignok masse fly videre derfra til Kyoto. Men hvor ofte får du mulighet til å reise med hurtigtogene Shinkansen? Det er ikke noe å spare rent økonomisk eller tidsmessig, men var veldig verdt det som utlending, spør du meg! Et stort pluss er at du får se mer av landet underveis, noe som er supert hvis du ikke har planer om å reise noe særlig mellom byene ellers i oppholdet.
  3. Legg noen planer på forhånd for mat og drikke, i alle fall første dag. Gjør deg noen tanker om hva og hvor du vil spise på forhånd. Det trenger ikke nødvendigvis være bookinger, men lagre noen alternativer på Google eller Tripadvisor. Er det første gang i Japan (som det var for oss), kan det kjennes overveldende å plutselig stå på gata i Kyoto på kveldstid, uten en anelse om hvor du bør gå for å få deg noe å spise. Mange restauranter har ikke menyer på engelsk og når en selv har begrenset kunnskap om den kulinariske siden ved byen, legger det et godt grunnlag for å bli hangry når energilagrene går tomt. Vi endte opp med å traske altfor lenge gatelangs uten å klare å bestemme oss for noe, før det ble for sent for middagsservering, og det eneste alternativet vårt var McDonald’s. Jeg setter det på kontoen for rookie mistakes, men det er litt kjedelig når man er i et så spennende matland som Japan.

Flere tips til reisen: 

SIM-kort: Kjøp deg japansk SIM-kort med ubegrenset data, det gjør deg så mye mer fleksibel. Vi opplevde at informasjon vi gjerne skulle hatt ikke alltid var å oppdrive på engelsk. Dette gjelder både offentlig transport, severdigheter, menyer og generelt når man skal orientere seg på ulike måter. Japanerne er utrolig vennlige og hjelpsomme, så du kommer til å klare deg fint uansett, men med litt digital oversettingshjelp flyter alt så mye lettere. Min fantastiske kjæreste og reisepartner kom på den geniale idéen å bestille SIM-kort til oss på forhånd gjennom et selskap som tilbyr dette for utenlandske turister, og det reddet oss fra mange kommunikasjonsproblemer. Det var bare å dra opp Google Translate-appen når vi enn trengte den, eller sjekke offentlig transport på Google Maps. Utrolig deilig! SIM-kortene av typen vi kjøpte hadde ubegrenset data, men ingen mulighet til å ringe eller tekste på den gammeldagse måten. Men det trengs heller ikke, bare husk å gi beskjed til de der hjemme at du nås på din foretrukne meldingstjeneste i stedet for SMS. De kostet rundt 300 norske kroner for 7 dager.

JR Pass for tog både mellom og i byer: Med Japan Railway Pass kan du kjøre med alle tog i JR-nettverket. Fordi vi hadde kjøpt JR Pass 7-dagers-billett for Shinkansen (ca. like dyrt som å kjøpe t/r-billett Tokyo-Kyoto), kunne vi også bruke disse billettene til å reise med JR-togene rundt omkring i Kyoto da vi var der. Veldig praktisk! Vi kjøpte ikke noe eget subway-kort i Kyoto, men vandret heller de kortere avstandene fra severdighet til severdighet nærmere bykjernen. Man kan bestille JR Pass i forveien, og jeg ser at det er anbefalt, men det visste ikke vi, så vi bare gikk til nærmeste JR-reisekontor på flyplassen i Tokyo og ordnet det der etter at vi hadde landet. Det gikk helt fint, selv om nyttårsfeiringen regnes som den mest travle utfartsperioden i året.