Reise til Alhambra: Denne feilen kan gjøre det til en bomtur

Alhambra Sierra Nevada Spania
ALHAMBRA: Maurer-palasset Alhambra i Granada er et mektig skue, der det ligger nedenfor Sierra Nevadas snødekte topper.

Alhambra i Granada er vel verdt et besøk i løpet av livet, skal en tro både historien, bilder og beretninger fra besøkende som har vært der.

På UNESCOs verdensarvliste

Palass- og festningskomplekset Alhambra ligger på en høyde over byen i Granada i Andalucía-regionen i Spania. Navnet stammer fra arabiske «al-hamra», som kan oversettes til «den røde borg». Det står på UNESCOs verdensarvliste, og ble bygget i perioden 1248-1390. Alhambra var de mauriske kalifenes residens, og regnes som et av verdens ypperste eksemplene på maurisk arkitektur.

Alhambra er også et av Spanias mest besøkte turistattraksjoner, og trekker etter sigende omkring 3 millioner turister hvert år.

Vi bestemte oss, litt for spontant, å ta en helgetur dit på vei til Gibraltar under et nylig Spania-opphold. På veien planla vi en natt med overnatting i Granada for å få med oss dette underverket. Etter litt research ble det etter hvert klart for oss at billettene til Alhambra var utsolgt både i tidsrommet vi var i Spania, og opp til flere uker i etterkant. Det stoppet ikke oss – trodde vi. Vi hadde nemlig sett på mer eller mindre seriøse nettsider at det var en mulighet til å kjøpe billetter samme dag, hvis det var noen igjen.

Skal du europeisk storbyferie (på sommerstid)? Da bør du sjekke ut dette innlegget, hvor jeg deler pakkelisten min, og noen tips til pakkingen. 

Booke Alhambra-biletter på forhånd

Optimister som vi er, satset vi derfor alt at det kunne komme billetter for salg på dagen, enten på grunn av folk som ikke møtte opp, eller andre muligheter som kanskje bød seg på stedet. Vi sto opp tidlig, forlot hotellet med masse pågangsmot og startet på den bratte brosteinsbelagte veien fra byen opp til festningsverket. Det er forresten en liten treningstur i seg selv.

Det viste seg at Alhambra IKKE er et sted du tar en spontan tur til uten å ha billetter klare på forhånd.

Etter flere mislykkede forsøk på å få kjøpt inngangsbilletter i alle mulige skranker og håpefulle forespørsler til de ansatte i inngangsområdet, ble vi nærmest snudd i køen, uten noen mulighet til å komme oss inn på anlegget. Fra den dagen, og helt opp til to uker frem i tid, var alle billetter utsolgt.

Derfor måtte vi snu, uten å ha fått sett noe annet av palasset enn de ytre murene.

Det var en skikkelig bomtur, og definitivt en erfaring jeg tar med meg videre når jeg skal besøke attraksjoner av dette kaliberet. En liten trøst er at det ikke ser ut som vi er de eneste som har reist skuffet hjem uten å ha sett Alhambra, i alle fall om en skal dømme ut fra reaksjonene til de ansatte da vi spurte oss for i håp om å komme inn.

Alhambra Sierra Nevada Granada Spania
BOMTUR: Det ble bomtur til Alhambra på oss, fordi vi ikke booket billetter på forhånd og satset på at det ville bli muligheter til å kjøpe på stedet. Dette var cirka så nærme vi kom.

Derfor slipper du ikke inn på Alhambra

Antallet billetter til Alhambra per dag er begrenset, og besøkende oppfordres til å booke på forhånd på grunn av høyt trykk. Billettene har også begrenset tidsgyldighet dagen du kjøper dem, og det er derfor svært viktig å være til stede på riktig sted til anvist tid. 

Her er nettsiden vi brukte som (ikke er spesielt brukervennlig eller oversiktlig. men) så langt jeg har klart å skjønne, er den offisielle nettsiden du kjøper inngangsbilletter til området på: alhambradegranada.org.  Sjekk om du trenger egne billetter også for å komme inn på Nasrid-palassene inne på Alhambra hvis det er noe du ønsker. NB! Du må også ha med pass/ID-kort for å få tilgang til området, så det er ikke bare å slenge innom.

Se på dette innlegget som en slags advarsel hvis du tenker deg dit. Aller helst start med billettene til Alhambra for å være helt sikker på at du kommer deg inn, så ordner sannsynligvis alt det andre seg etter hvert. Det gjorde det da ikke for oss denne gang.

Selv brukte vi skuffelsen som videre motivasjon til å bruke dagen på å rekke noe annet, og rakk faktisk hele veien til Gibraltar samme dag, som jeg skal skrive om i et senere innlegg.

Psssst! Vi rakk også en tur til Praha i 2023 – her får du en liste over ting å se og gjøre, pluss noen anbefalinger fra meg. 

Granada utsikt Spania
NYDELIG UTSIKT: Vi kom ikke inn på Alhambra, og fikk heller nyte utsikten over festningsverket og Granada fra et nærliggende utsiktspunkt.
Granada Sierra Nevada Spania
GRANADA: Granada er en nydelig by. Her fra utsiktspunkt litt bortenfor Alhambra, som kan skimtes til venstre.
Granada Spania Alhambra
GRANADA: Å vandre i Granadas trange gater er en stemningsfull opplevelse. Glad vi ikke tok med leiebilen helt opp hit.
Granada Spania lunsj
BRUNSJ: Etter et mislykket forsøk på å besøke Alhambra, tok vi en brunsj i Granada før vi satte kursen videre sørover. På denne kafeen tok de oss heldigvis inn uten forhåndsbooking.