Små, men smarte sparegrep på reise

De fleste av oss merker det nok på lommeboken på de aller fleste områder at det er dyrere å leve nå enn for bare en kort stund siden.

Reising i seg selv er ingen selvfølge å ha råd til, spesielt ikke når alt blir dyrere. Selv er jeg nødt til å prioritere hardere for tiden for å i det hele tatt kunne fortsette å gjøre det. Det å prioritere for meg innebærer å være bevisst på hva jeg ønsker å bruke penger på, nå som det er mye mindre til overs etter at lån, faste regninger og utgifter og andre forpliktelser er tatt hånd om.

Det innebærer også å være bevisst unødvendige utgifter det er fort gjort å «ta seg råd til» når en først er på reise – enten fordi det er beleilig der og da, eller kanskje kjennes stress å planlegge.

Jeg har i den forbindelse samlet opp noen ting jeg passer på for å unngå unødvendig pengebruk på reise: 

Spar penger på reise

Fra (en forhåndsbooket og dermed veldig lite spontan) båttur i Hạ Long Bay i Vietnam.

Book billetter online (og helst på forhånd)

Booker du billetter på forhånd til aktiviteter og ting dere ønsker å gjøre underveis, vil du merke forskjellen på lommeboken. Det er nesten alltid billigere, og du kan også sammenligne ulike tilbydere for å få det beste tilbudet. Du blir litt mindre spontan, men i det store og det hele sparer du penger, og optimaliserer tiden bedre.

Betal alltid i lokal valuta

Når du handler med kort i utlandet, får du alltid velge mellom norske kroner eller lokal valuta. Det lønner seg å betale i lokal valuta fordi du vanligvis får bedre valutakurs. Betaler du i norske kroner, er det det brukerstedet som setter kursen, og den er kjent for å alltid være dårligere.

En proteinbar i vesken sørger for færre impulskjøp når sulten melder seg på tur.

Ha alltid med nøtter eller en proteinbar

Har du snacks lett tilgjengelig, er det enklere å unngå dyre spontankjøp når sulten melder seg. Man tar også bedre avgjørelser når man ikke er hangry 🙂

Ha med vannflaske

Forutsatt at du kan drikke vann fra springen der du er på reise, er dette langt smartere enn å kjøpe flaskevann. Har du en gjenbrukbar flaske, hjelper det deg å unngå engangsplast også.

Hvert måltid må ikke være et restaurantmåltid

Kanskje har du allerede masse planer som gjør at to timer på restaurant egentlig ikke passer så bra den dagen. Eller kanskje du rett og slett er matlei. I disse tilfellene tenker jeg at det er helt fint å gå for en lettvint løsning eller tre for måltider. Det kan være å spise en større frokost, kjøpe noe på matbutikk, gå på en enkel hurtigmatkjede, eller ta noe på farten.

Reis kollektivt

Er kollektivtilbudet dit du skal greit å forholde seg til som turist, er det som oftest langt billigere enn å ta taxi hit og dit. En fin måte å bli kjent med stedet, er det også.

Bruk Uber eller andre lignende transporttjenester

Også for det meste mye billigere enn å ta taxi.

Bruk føttene

Billigst av all transport! Og du får gratis trening med på kjøpet. Ekstra stort pluss er det hvis du synes det er vanskelig å beholde treningsrutinene når du er på reise.

Ligg unna minibaren

Vil du ha kald drikke på hotellrommet, kan du alltids fylle den med brus og drikkevarer kjøpt på butikken.

Ellers kommer man langt med en god pakkeliste! Les for eksempel denne: Pakkeliste for europeisk storbyferie