Vi kjørte Island rundt i september, og etter over 300 mil i bil på denne eventyrlige øya, plukket vi opp noen ting på veien som kan være greit å vite om hvis du også planlegger å legge ut på en slik roadtrip i løpet av livet.
Bare for å understreke det – skal du på biltur på Island-ferien, er det bare å glede seg. Det er stort sett fint og behagelig å kjøre, og trafikkultur, regler og kjøremønster ligner mye på slik vi kjører i Norge og andre europeiske land. Det viktigste å huske på er å tilpasse fart og distanse etter vær og føre.
Med gode podcaster eller spillelister på anlegget, fine folk i bilen, nok av stopp langs veien og godt med mat og drikke kommer det til å bli en opplevelse for livet!
Vil også tipse generelt om å ikke legge inn heftig lange kjøredistanser av gangen. Det er slitsomt å sitte time etter time i bil, måtte stresse til neste overnattingssted, når en helst vil stoppe for å få med seg så mye som mulig av landet når en først er på biltur. Jeg kommer til å skrive et eget innlegg om kjøreruten vår, og hvor vi beregnet riktig og feil mengde tid.
Jeg har forresten laget et innlegg med små, men effektive sparetips for reisen du gjerne kan lese her. Benytter meg stadig av disse!
Uansett, tilbake til roadtrip på Island:
Her er 8 tips til biltur på Island
1. Island ligner på Norge i den forstand at det kreves oppmerksomhet rundt at været kan skifte ekstremt raskt.
Planene dine kan dermed bli ganske forandret. Road.is er stedet å besøke for å holde seg oppdatert på værforhold, så lagre den på telefonen.
2. Vær fleksibel hvis vær og hendelser ikke spiller på lag med den opprinnelige dagsplanen.
Det er alltids noe annet og gøy å finne på ferie på Island. Til syvende og sist er det alltid best å ikke ta noen sjanser, følge lokale råd og regler og ikke legge ut på langturer eller bevege seg i farlige områder når det frarådes.
3. Hovedveiene er stort sett av god standard hvis du holder deg til de større veiene, også i de mindre besøkte delene av Island.
Ringvei 1, som går rundt størstedelen av øya, er tofelts og asfaltert hele veien. Tilpass farten til vær og føre, og det vil gå helt fint. Mulig det er tilfeldig, men mange jeg snakket med på forhånd hadde en oppfatning av at veistandarden var såpass dårlig enkelte steder at vi muligens ikke ville komme hele veien rundt. Vi hadde vanlig firehjulstrekker, og kom hele veien rundt uten problemer!
NB! Vi kjørte i september, og da var det bart på veiene, og jeg har ikke kjørt på Island på vinteren. Skal du reise på vinterstid, må du sjekke opp om rutene dine påvirkes av vær og føre på forhånd.
4. På grusveier på bilturen på Island bør du vise varsomhet, kjøre forsiktig og tilpasse farten.
Grusveiene vi brukte for å komme oss frem på kortest distanse, er av mer varierende standard, og det kan være løsmasse i kantene.
5. Merk at skader på understellet på leiebil kan være unntatt å dekkes av bilforsikringen, så sjekk hvilke vilkår som gjelder i ditt tilfelle.
Det var tydelig markert på dashboardet på vår leiebil at forsikringsselskapet til leiebilselskapet reserverte seg helt mot å dekke skader som måtte oppstå på understellet.
6. Det er også et vanlig problem med bildører som blir ødelagt av de sterke vindene.
En kan da også ende opp med skader på leiebil som ikke nødvendigvis dekkes av forsikringen. Så pass på, både når du parkerer på parkeringsplasser og ellers hvis det er sterk vind. Og på Island kan du banne på at det blir mye sterk vind.
7. Se opp for sauene!
Hele Island er full av sauer (det er ikke en overdrivelse), og de er som kjent verken opptatt av trafikkregler eller spesielt skvetne av seg, og kan gjerne ligge og slappe av i veikanten mens bilene suser forbi i 80 km/t, eller kaste seg over veien rett foran deg. Og en vil jo helst slippe å kjøre på sauer på Island-ferien, så senk farten.
8. Ta med en god termokopp til kaffe, te og andre varme drikker, vannflaske og kjølebag, gjerne med kjøleelementer.
Så kan du spise flere måltider langs veien. Det er også noe veldig koselig å ha med niste på tur! I tillegg sparer du penger og blir ikke like avhengig av at det er et spisested i nærheten (noe det ofte heller ikke er på relativt tynt befolkede Island).
9. På Island bør du fylle drivstoff når du kan.
Det kan være langt til neste bensinstasjon, noe vi nesten fikk erfare på den harde måten da vi holdt på å gå tom for bensin i et utilgjengelig område. Da vi endelig kom til første bensinstasjon, hadde vi bare et par liter igjen på tanken.
10. Skal du kjøre såkalte F-veier, er det egne regler som gjelder og som du må sette deg inn i på forhånd.
F-veier står for “fjall”, og er veiene som går inn i høylandet. De krever firehjulstrekker, da mange av dem innebærer røft terreng med f.eks. kryssing av elver. Vi gjorde ikke dette, men det finnes masse informasjon på nett om hva du i så fall må sørge for, og viktige ting å huske på på forhånd. HUSK: Offroad-kjøring er ikke lovlig på Island.