8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan

På toppen av Tokyo 1. nyttårsdag, med Mt. Fuji så vidt synlig i bakgrunnen.

I Japan møtes nytt og gammelt, tradisjon og modernitet, på en unik måte. Det er en grunn til at de fleste kommer hjem derfra med stjerner i øynene, og nå skjønner jeg enda bedre hvorfor. Det er et helt utrolig interessant land å besøke, med rik historie og kultur, teknologi og populærkultur.

Så: Hva bør man vite før man reiser til Japan?

Gled deg til å besøke Japan, dette helt utrolig interessante reisemålet. Fra Kyotos keiserlige palass.

Selv om Japan ligner mer på Norge og Europa på flere områder enn mange andre asiatiske land, er det enkelte ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg pakket kofferten for å reise dit! Kanskje kan det være til nytte for deg hvis du planlegger å sette dette fantastiske landet på din liste over planlagte reisemål (noe du forresten absolutt bør gjøre).

Les også: Kyoto – en miniguide

Her er 8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan: 

1. Japansk, midlertidig SIM-kort er utrolig digg å ha

Skaff deg japansk SIM-kort og takk deg selv senere. Disse SIM-kortene kan du bestille på forhånd eller kjøpe f.eks. på flyplassen ved ankomst. Vi hadde SIM-kort fra Sakura Mobile som min kjære hadde forhåndsbooket på nett. Det var veldig lettvint, vi gikk bare bort til skranken deres på Narita flyplass i Tokyo og hentet ut SIM-kortene da vi ankom. Folk får riktignok ikke ringt eller tekstet deg på gammeldags vis, men bare gi de der hjemme beskjed om å ta kontakt på sosiale medier eller andre meldingstjenester i stedet i perioden du er der, så går det helt fint. Våre kostet cirka 300 norske kroner per kort for 7 dager.

På tur i Japan som engelskspråklig turist kan du komme opp i situasjoner der det skorter på engelske oversettelser, både på skilt og menyer, og da er det veldig hendig å kunne oversette det du lurer på via Google Translate på telefonen on the go. Du kan også legge reiseplaner underveis på en veldig mye mer fleksibel måte, og følge kollektivtrafikken så og si i sanntid via Google Maps.

Har også skrevet et lengre innlegg om tips til førstegangsreisene i Tokyo! Du kan lese innlegget her. 

2. Du kommer langt med én spesiell type togbillett

Da snakker jeg om JR Pass, en tidsbegrenset togbillett du bruker for å ta togene i JR-nettverket. Dette gir deg f.eks. tilgang til Shinkansen, hurtigtogene, men også til lokaltog innad i byene. I vårt tilfelle brukte vi JR Pass en del for å reise rundt omkring i Kyoto. JR Pass kan bookes på forhånd for å være sikker på at de har tilgjengelig. Det skal sies at det går MYE tog i Japan, og det gikk helt fint å kjøpe JR Pass da vi kom til Tokyo. I vårt tilfelle var det i forbindelse med nyttårsfeiringen, som er en av de travle utfartsdagene i løpet av året.

3. Hotellene er ofte meget velutstyrt når det kommer til toalettsaker

Japanske hoteller har ofte mye toalettsaker tilgjengelig for gjestene sine, så det er ikke alt du trenger å ta med hjemmefra. For eksempel fikk vi utdelt pysj, tøfler, tannbørster, tannkrem, hårbørster, sjampo, balsam, såpe, alskens lotions og kremer og barberhøvler der vi overnattet, så det hadde jeg strengt tatt ikke trengt å pakke med selv. Ta med deg det du ikke kan leve uten av toalettsaker og hudpleieprodukter hjemmefra, men stort sett har hotellene mye tilgjengelig fra før.

Japanske hoteller har det meste av det du trenger av toalettsaker, og hvis ikke er det bare å ta turen til nærmeste apotek, slik som her.

4. De fleste er pene, men praktiske i tøyet

Dette antrekket kan vel regnes som ganske pent, men med en praktisk touch? Funket bra i Kyoto, i alle fall.

Japanerne er veldig pene i tøyet, med en praktisk touch, og det kjennes bra å kunne speile det litt. Tenk minimalistisk, pent og praktisk. Ingen steder vi var innom hadde tydelig kleskode, men det er digg å føle seg velkledd hvis du skal rett fra sightseeing og videre på restaurant eller besøke et tempel.

Bekledning: Har hørt at det kan bli kokvarmt om sommeren, men klimaet på vinterstid i Tokyo/Kyoto da vi var der ligner et vårlig/høstlig Norge. God, tykk jakke og gode sko type joggesko/boots var bra.

5. Det er mye trapper på stasjonene

Er det en ting jeg selv failet på, var det å ta med meg en stor trillekoffert. Togstasjonene både i Tokyo og Kyoto hadde masse trapper, og færre rulletrapper/-bånd enn en er vant til fra andre store flyplasser og stasjoner. Selv ble jeg stående mye og bakse med den svære kofferten min opp og ned trapper med folk rundt meg på alle sider. Det går jo alltids helt fint, men det kjentes unødvendig slitsomt og stressende, spesielt siden vi reiste på en av de store utfartsdagene rundt nyttår og det var ekstra mye folk.

Pakk heller en bag eller en koffert du kan bære på ryggen opp og ned alle disse trappene, så kommer du deg gjennom stasjonene med mye mindre stress i kroppen.

6. Folk er veldig opptatt av å hjelpe deg, og vil deg utelukkende vel

Tokyo er en storby ulikt det meste annet, men folk her er veldig trivelige.
Et lite glimt fra Golden Gai i Tokyo på kveldstid.

Min erfaring er at du alltid blir hjulpet i riktig retning som turist i Japan, og spesielt når du kanskje kjenner deg litt lost. Ta imot hjelpen og vær takknemlig<3

Japanerne er som kjent et veldig høflig og respektfullt folk, og som besøkende er det hyggelig å forsøke å gjengjelde dette i den grad en har mulighet. Det koster så lite, og du får også så mye igjen for å være litt ekstra høflig og hyggelig. Det kan være så enkelt som å å by på et ekstra nikk og et smil til noen en må krysse veier med på gata, folk i heisen, servicepersonell, osv. Lær deg også gjerne et par vanlige høflighetsfraser på språket, og bruk dem aktivt i situasjoner der det passer seg slik.

7. Det er alltids en automat i nærheten

Japanerne har automater for det meste, på de fleste steder. Her fra Kyoto Station.

Dette er kanskje en av de artige tingene du har hørt om Japan allerede, og det stemmer. Jo raskere du lærer deg å bruke dem, jo mer handy kommer du til å finne dem. Det er alltid en varm kaffe eller kald brus å få tak i. Varm kaffe på flaske (!) er forresten overraskende godt. Benytt deg av automatutvalget, for jeg lover – du kommer til å savne det når du kommer hjem igjen.

8. Toalettene er mindre kompliserte å forstå enn du kanskje frykter

Toalettene i Japan kan se avanserte ut, men de er ganske brukervennlige!

Japan er kjent for de smarte dusjtoalettene sine, med knapper for enhver funksjon, enten det er dusj, føn, varme i setet eller andre snedige og mer avanserte funksjoner som lyder og duft. Det går ganske kjapt å lære seg å bruke disse toalettene, da de fleste også har engelske navn på de ulike knappene. Det skal sies at de er også utstyrt med toalettpapir hvis du skulle trenge det, men er du først i Japan, så hvorfor ikke gjøre som japanerne når det først er en mulighet. Det finnes også masse cheat sheets på nettet du kan google om det skulle gå helt i stå.

Ellers:

Kos deg og legg merke til detaljene! Min oppfatning er at japanerne er ekstremt gode på å legge omtanke og service inn i de små tingene.

Ting jeg la ekstra merke til: Alt du trenger er som oftest rett i nærheten. De offentlige toalettene finner du overalt, de er gratis og alltid plettfrie. På de fleste hoteller får du utdelt tøfler og pysj. Den smarte fargekodingen og nummereringen på offentlig transport gjør at du fort skjønner linje og stasjon og hvor du skal av, selv om du ikke leser skriftspråket. Eller det faktum at du alltid får med en våtserviett når du kjøper deg noe å spise, om det så bare er en innpakket sandwich på en kiosk.

Det eneste som du kanskje må lete litt etter, er søppelbøtter, så ta med en liten plastpose du kan ha søppelet ditt i, og kast når du kommer hjem.

Ser du lenge nok på dette skiltet, skjønner du sannsynligvis hvor du skal av bare ved å se etter en kode bestående av farge, bokstav og tall.
Kaffe på hotellrom i Japan, hvor man heller kokende vann i en kopp og lar kaffen trekke i koppen. Selv dette var en liten, hyggelig opplevelse, synes jeg.

Bonus 1!

Noter deg dette ordet: Suica. Suica er et forhåndsbetalt, oppladbart kort som kan brukes til de fleste typer offentlig transport, som betalingskort ombord, og også som betalingskort i enkelte butikker, kiosker og automater. Veldig lettvint. Turister får en egen type som heter Welcome Suica.

Bonus 2! Et par tips til enkle og raske spisesteder for deg som er helt ny

Fra sushirestauranten Sushi Zanmai, i Tokyo.

Mat var ikke hovedmålet vårt på denne reisen, men jeg har samlet et par navn du kan notere deg hvis du ikke har vært i Japan før og ikke vet hvor du skal starte. Det gjorde nemlig ikke vi, og vi endte med litt surring på akkurat dette området, noe som ikke er smart når man er i ferd med å gå tom for energi.

Utvalget av spisesteder i Japan kan være overveldende, og det er ikke umiddelbart klart hvem som serverer hva og hvordan, så det er alltids greit å ha noen enkle navn å starte med når man ikke kjenner til noe fra før. Her er to kjeder jeg syntes var bra:

  • Ramen: Kjeden Ichiran serverer tonkotsu ramen, og er et godt sted for førstegangs ramenspisere. Du får en egen bås å sitte og knote i, og maten blir servert uten at du kommuniserer med betjeningen. Rimelig prisnivå.
  • Sushi: Sushi Zanmai – også en kjede. Du kan få bord ved kjøkkenet og se sushikokkene gjøre sin greie, og du får nemlig utdelt en iPad med eget bestillingssystem ved ankomst som du bruker for å bestille rettene du ønsker underveis, og som også regner ut sluttsummen. Engelsk meny med anbefalinger hjelper godt på eventuell nervøsitet. Rimelig prisnivå.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg