Tokyo er Japans hovedstad og verdens største metropol. Litt over 14 millioner mennesker bor der, og regner en med områdene rundt, er folketallet på svimlende 38 millioner mennesker.
Når det gjelder ting å gjøre i Tokyo, er mulighetene også tilsvarende nærmest uendelige, og det er rett og slett umulig å kjede seg her.
Tokyo er orden innblandet en god porsjon kaos, det er pulserende natteliv badet i neonlys, det er stille parker med tradisjonelle shintohelligdommer omgitt av høytidelig ro, det er bygninger så høye at det er vanskelig å ta innover seg, det er mørke smug med nesten helt bortgjemte barer og spisesteder, og det er bråkete veikryss hvor veiene til et enormt antall mennesker og biler krysses hvert 80. sekund.
Tokyo må bare oppleves, så unn deg en tur hit i løpet av livet, det er et av de kuleste stedene jeg har besøkt! Vi var i Tokyo som en lengre rundreise i Asia i begynnelsen av 2023. Vi hadde derfor ikke ubegrenset med tid, men gjorde så godt vi kunne med å fylle opp dagene fra morgen til kveld. Å rekke over hele denne gigantiske byen på bare noen dager er umulig, men det går an å få et inntrykk.
NB! Dette er på ingen måte en komplett guide over Tokyo, men du kan se på det som noen tips til hvor det går an å starte hvis du aldri har vært der før. Selv skal vi tilbake så snart vi kan.
Her er hva vi gjorde på reise til Tokyo!
Pssst! Har også laget et reiseinnlegg fra vårt besøk i den uoffisielle kulturelle hovedstaden Kyoto på samme turen. Les mer her: Kyoto: En miniguide
Distriktene vi besøkte i Tokyo
Shinjuku
Shinjuku er et pulserende forretnings- og underholdningssenter, og ser ut som Tokyo akkurat slik en innbiller seg at Tokyo ser ut – fylt av neonlys, yrende folkeliv og ruvende skyskrapere. Hiv inn verdens travleste stasjon, Shinjuku stasjon, karaokebarer, utesteder og restauranter i denne miksen, og du er underholdt noen dager – minst. Administrasjonsbygningen Tokyo Metropolitan Government Building ligger også her.
Shibuya
Shibuya er verdenskjent for sin gatekrysning, og er garantert noe du vil kjenne igjen når du befinner deg der. Enormt mange mennesker gjør Shibyua Crossing til en severdighet alene. Ellers er Shibuya kjent for å være et bra sted å legge shoppingen til.
Akihabara eller «Electric Town», er kjent for sine mange elektronikkutsalg, neonfarger, anime og manga. Her finner du haugevis av elektronikk-, anime- og manga-butikker, og spisesteder med diverse popkulturtemaer, for å nevne noe.
Asakusa har fortsatt atmosfæren til det gamle Tokyo, er kjent for sin historiske betydning og det vakre Senso-ji-tempelet. Dette området gir deg et glimt av Tokyo’s mer tradisjonelle side med gatemarkeder og kulturelle attraksjoner.
I tillegg listes ofte også distriktene Harajuku, Ginza, Odaiba og Roppongi opp på lister over musts i Tokyo, men det hadde vi rett og slett ikke sjans til å rekke over på vår tur.
Japan er noe for seg selv, og enkelte ting kan komme til å overraske deg når du kommer dit. Jeg laget derfor denne listen som kanskje eliminerer noen overraskelser, slik at du kan komme mer forberedt: 8 ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til Japan
Sightseeing i Tokyo
Vi la opp til å besøke ett til to distrikter per dag, og på den måten jobbe oss gjennom noen av de viktigste severdighetene i Tokyo. Vi startet med Shinjuku de første to dagene, arbeidet oss videre til Shibuya, Akihabara og Asakusa siste dagen. Etter turen vår kjennes det ikke en gang som om vi har sett en tiendedel av det som er å se. Det har nok å gjøre med at Tokyo er en så fascinerende metropol med så mange muligheter over så stor utstrekning, i tillegg til at vi likte oss svært godt. Derfor blir det nok å reise tilbake asap når det blir mulighet.
Vårt dagsprogram i korte trekk:
Dag 1:
- Ankomst Tokyo Station ettermiddag, reise til hotellet i Shinjuku, sjekke inn
- Ut og spise middag. Vi spiste sobanudler på en lokal sjappe siden det var nyttårsaften, og det er japansk tradisjon
- Vandre i Shinjuku for en kveldsdrink
Dag 2:
- Vandre i skyskraperdistriktet i Shinjuku
- Se på utsikten fra Tokyo Metropolitan Government Building, 1. januar-tradisjon
- Sushirestaurant
Dag 3:
- Besøk på keiserpalasset i Tokyo. 2. januar er dagen hvor keiseren hilser på folket i anledning nyttårsfeiringen
- Vandring gjennom Imperial Gardens, i alle fall den delen som holdt åpent
- Tur til Pokémon-senter
- Vandre i Akihabara aka «Electric Town», kjent for sine elektronikkutsalg og livlige gater med masse anime og manga
- Vandre i Shibuya, se den verdensberømte Shibuya crossing
- Besøk på Meiji-helligdommen på kveldstid, hvor det er nyttårsmarkering med mange besøkende
- Rask ramenmiddag
Dag 4:
- Sumo-tour hvor vi fikk se unge sumobrytere på trening. Neste gang blir det definitivt å få med seg sumobryting!
- Besøk på Ekōin, buddhistisk tempel
- Båttur på Sumida-elven fra Sumo-museet til Asakusa
- Besøk på Sensō-ji-tempelet
- Vandre i Asakusa
- Koberestaurant
- Tur til Golden Gai
Severdigheter i Tokyo
Kort listet opp noen av de mest kjente severdighetene her, se mer utfyllende beskrivelse lenger ned i innlegget.
- Neonlysene i Shinjuku på kveldstid
- Tokyo Metropolitan Government Building (rådhuset), med panoramautsikt fra observatoriet
- Nishi-Shinjuku, også kalt skyskraperdistriktet, forretningsområde kjent for sine gigantiske høyhus
- Shibuya Crossing – verdenskjent gangfelt (om man kan kalle noe så stort et gangfelt)
- Akihabara «Electric Town»
- Shintohelligdommer/shrines, særlig Meiji-helligdommen
- Sensō-ji, Tokyos eldste buddhistiske tempel
- Asakusa, et distrikt med mer tradisjonell bebyggelse
- Golden Gai, et område med små toetasjes bygninger med koselige barer
Severdigheter vi ikke rakk, men som jeg gjerne skulle fått med meg:
- Tokyo Skytree, nok et utsiktspunkt, visstnok med fantastisk utsikt
- Harajuku, distrikt kjent for mote og cosplay-kultur
- Shinjuku Gyoen, vakker bypark
- Yoyogi Park, stor park i Shibuya
Aktiviteter i Tokyo
Det er helt utrolig mange ting å gjøre i Tokyo, og her er et utvalg av det vi gjorde under vårt besøk.
Tokyo Metropolitan Government Building
Av aktiviteter som virkelig satte spor, må jeg nevne vårt besøk i rådhuset Tokyo Metropolitan Government Building første nyttårsdag.
Fordi nyttårsfeiringen er en stor høytid i Japan, det er fri og mange reiser ut av byen for å være med familie, er det lite trafikk og dermed også lite forurensning denne perioden. Det gjør at utsikten fra observatoriet første nyttårsdag blir langt bedre enn resten av året. Med litt flaks og knallsol på selve dagen, fikk vi oppleve 360°-utsikten over Tokyo til det fulle under vårt besøk der.
Alle som vil inn, må pent vente på sin tur i kø, men selve adgangen til bygget og observatoriet er gratis, og alle besøkende får to tilmålte timer til å nyte utsikten. En kunne se helt til Mount Fuji, og byen er så vakker og så stor at det er vanskelig å ta inn over seg. Observatoriet har også kafé (med veldig god matcha-iskrem!) og muligheter for å kjøpe suvenirer. Virkelig et høydepunkt!
Tokyo Imperial Palace
Dagen derpå tok vi turen til Tokyo Imperial Palace. 2. januar er den indre delen av området åpent for publikum, og keiseren og hans familie hilser på folket i anledning nyttår. Vi fikk vite at en måtte sikre seg adgang for å se keiserfamilien lang tid på forhånd (mulig dette var på grunn av at det fortsatt var en rekke covid-tiltak under vårt besøk der i januar 2023), men alle fikk uavhengig av dette komme inn og skrive en nyttårshilsen til keiseren. Det var stort sikkerhetsoppbud og omfattende sikkerhetssjekk og testing for sykdom, men alle var veldig trivelige. Artig og rar opplevelse!
Shibuya Crossing
Den gigantiske fotgjengerovergangen i Shibuya er gjerne noe en ser når Tokyo skal illustreres på film eller bilder, og det er virkelig en «must see». Hvert 80. sekund blir trafikklyset grønt for fotgjengere, og det antas at mellom 1000 og 3000 mennesker krysser på et gjennomsnittlig grønt signal.
Pokémon-senter
For alle som er enten for øyeblikket opptatt av eller har vokst opp med enormt populære Pokémon, er et besøk på Pokémon-senter obligatorisk når en er på besøk i Tokyo. Det er opptil flere slike Pokémon-sentre, med morsomme utstillinger og masse kule effekter å få kjøpt med seg hjem. Vi besøkte det som ligger i forretningsområdet Nihonbashi. Masse herlig nostalgi!
Meiji-helligdommen
Besøk på shintohelligdommer/shrines må også på listen. Det finnes rundt 100.000 av disse templene rundt omkring i Japan, og blant de mest kjente finner vi Meiji-helligdommen, som vi besøkte da vi var i Tokyo. Spesielt mange besøker helligdommene rundt nyttår, og det er en stor opplevelse å få være til stede og overvære det. Anbefales virkelig. Store Norske Leksikon har også en fin artikkel om shinto her.
Sensō-ji-tempelet
Sensō-ji-tempelet i Asakusa er Tokyos eldste buddhistiske tempel, og et av de mest betydningsfulle. Mange kommer hit rundt nyttårsfeiringen. Her var det også masse boder, gatemat, liv og røre da vi var på besøk. Fantastisk vakkert.
Golden Gai
Området Golden Gai i Shinjuku er også morsomt hvis du har lyst på en annerledes tur på byen. Utrolig stemningsfullt og annerledes. Golden Gai er kjent for sine smale, trange og dunkle smug med små og koselige barer gjemt inne inne i bittesmå toetasjes bygninger. Til tross for det litt mer rufsete uttrykket, er det overhodet ikke et billig sted å ta seg en øl. En vanlig 0,33l lå på minst norsk nivå.
Komme seg rundt i Tokyo
Hvis du mot formodning ikke har fått det med deg fra før: Større og bedre kollektivtilbud enn i Japan skal du lete lenge etter, for her er japanerne i verdensklasse. Så for all del, reis kollektivt!
Det enkleste er å skaffe seg et Suica-kort for å reise rundt med metroen/t-banen. Dette er et forhåndsbetalt og oppladbart betalingskort som kan brukes til de fleste typer offentlig transport, som betalingskort ombord og også som betalingskort i enkelte kiosker og automater. Veldig lettvint. Som turist får en en egen type Suica-kort som heter Welcome Suica.
Du vil også legge merke til at fargekodingen og nummereringen på metrolinjene gjør at du fort skjønner linje og stasjon du skal av på, selv om du verken leser, snakker eller forstår japansk. Se mer om det i dette innlegget.
Hoteller og overnatting i Tokyo
Hvor bør man bo i Tokyo? Etter mye research på forhånd, satt vi igjen med inntrykket av at en førstegangsreisende til Tokyo burde bo i enten Shinjuku eller Shibuya, og for vår del falt valget på Shinjuku.
Vi bodde på Hotel Rose Garden, et 3-stjerners hotell med nokså rimelig prisnivå og hadde akkurat det vi trengte til en slik tur som dette, men ikke så mye mer luksus. Mitt inntrykk er at de fleste japanske hotellrom er knøttsmå i størrelse, og det gjaldt også for vår del. Målet vårt var riktignok å være mest i byen og minst mulig på hotellet, så vi gjorde stort sett kun unna soving og dusjing der. Fra dette hotellet er det kort vei til alt, samt en hendig McD rett rundt hjørnet om lengselen etter hjemlig junkfood blir for stor.
Mat og drikke i Tokyo
Er det ett område jeg kanskje følte jeg kom til kort på på denne turen, så er det mat og drikke, rett og slett på grunn av tidsnød. Tokyo skal være en av verdens mest spennende destinasjoner for alle som er interesserte i kulinariske opplevelser, og det er uendelige muligheter her. For vår del ble det heller å ta det som var mest beleilig der og da, siden vi hadde såpass tett tidsskjema.
Vi rakk faktisk å få oss kobe i Asakusa, på en type grill-det-selv-restaurant, som du sikkert har sett i japansk populærkultur. Veldig morsom opplevelse!
Ellers kan det å navigere i dette terrenget uten å være kjent virke litt overveldende, både grunnet språket og forståelse av restaurantkonsepter, i alle fall kjente jeg litt på det. Jeg har derfor et par navn på kjeder jeg syntes leverte god mat til god pris hvis du står fast helt uten idéer og energinivået på bunn. NB! Ikke ta disse for noe annet enn det det er – lettvint, raskt og med god mat og menyer eller bestillingsmuligheter på engelsk.
- Ramen: Kjeden Ichiran serverer tonkotsu ramen, og er et godt sted for førstegangs ramenspisere. Du får en egen bås du kan sitte og knote i og maten blir servert uten at du kommuniserer med betjeningen. Billig.
- Sushi: Sushi Zanmai – også en kjede. Her får du utdelt en iPad med eget bestillingssystem på engelsk ved ankomst som du bruker for å bestille rettene du ønsker underveis, og som også regner ut sluttsummen. Billig.
Håper du kan ta med deg noen av disse tipsene på Japan-turen din, og legg gjerne igjen en kommentar!