august 2017

Sommeren det ikke skjedde noe. Eller?

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with c1 preset

Yes, jeg har hatt fri denne sommeren, riktignok uten de store planene. Ikke har jeg vært på hverken Norges-ferie, ligget på fancy strender i Syden eller reist på oppdagelsesferd i et eller annet fjernt land. Helt siden jeg gikk på videregående, har jeg jobbet hver eneste sommer. Derfor er dette med fri uvant for meg, og jeg må innrømme at jeg fikk litt noia av å ha tre uker helt uten planer. Men man trenger jo ikke alltid ha en plan. Egentlig ble det en ganske fin sommer med masse roadtrips, båtturer, shopping, bading, festivaler og konserter. Bildene får tale for seg selv :) 

Eller, det stemmer faktisk ikke at det ikke har skjedd noe denne sommeren. AnneVic og jeg har nemlig lansert podcasten vår Pistolklubben nå. Vi slenger ut en episode en gang i uka. Digg å være i gang med et prosjekt vi har ruget på en stund, så stikk gjerne innom og hør på oss der! Podden er tilgjengelig på bloggen vår, Nettavisen Lyd OG på iTunes, hvor vi nå ligger på en fin 135. plass på topplista i Norge atm. Det er jeg søren meg fornøyd med, en drøy uke etter ordentlig lansering. Og så er jeg skikkelig gira på resten. 

Følg meg på Instagram og Facebook her. 

 

Sophie Elise, du må aldri gi deg

Rett før helgen slapp Sophie Elise singelen «All Your Friends» på Universal Music. Skal man dømme ut fra responsen de tre dagene etter at den ble sluppet, er den en suksess. Singelen skled søndag inn på tredjeplass over de mest populære sangene i Norge, samtidig som at musikkvideoen ble sluppet på YouTube. 

Det ble for mye for halvgamle menn, rasister og nettroll. 

I kommentarfeltet på musikkvideoen kaller folk Sophie Elise en hore og oppfordrer henne til å ta livet sitt. I samme kommentarfelt flommer det over av drøye kommentarer mot den mørkhudede motspilleren hennes i videoen, og både skuespilleren og Sophie Elise blir utsatt for grov, rasistisk hets. Enkelte av kommentarene er så langt over grensa at det ikke passer seg å gjengi dem, og en kan få lyst til å kaste opp av mindre. Det er skremmende og skuffende at det som skulle være en plattform å se musikkvideoen på, har blitt til en ekkel, deprimerende suppe hvor nazister og rasister er mest opptatt av å hetse motspilleren til Sophie Elise og kalle henne skitten.

Hva i alle dager skjer med å oppføre seg som voksne mennesker og vise bare litt folkeskikk på nett? Skjerp dere. 

Skjermdump: YouTube/SophieEliseVEVO

Det stopper ikke der. På Facebook slakter MGP-kommentator Jostein Pedersen singelen. Han sier han har fått mange forespørsler om hva han mener og skriver: «Hun høres ut som hun kommer fra Nebraska, har diksjon som en humle og alt er så følelsesløs og intetsigende som en sexdukke fra diskret og privat avsender med 327 kroner i porto». Det er ikke en seriøs vurdering, det grenser til netthets.

Å trekke linjer fra Sophie Elise til en sexdukke offentlig er drøyt og uprofesjonelt, og det fremstår ganske uklart hvordan han kan mene at dette er en seriøs vurdering når han går til personangrep i samme innlegg som han «anmelder» singelen. Pedersen ber Sophie Elise holde seg til løsvippene, brunkremen og stavekontrollen - kanskje Jostein Pedersen burde holde seg for god til å disse folk åpenlyst i sosiale medier på den måten? Og vedgå at låten ikke først og fremst er laget for en mann i hans alder? 

Universal Music

Gang etter gang må Sophie Elise stå til knærne i netthets fra halvgamle menn, rasister og nettroll. Nok en gang sporer debatten helt av. Én ting er at det er fullt lov å mene at låten er dårlig. Men folk er likevel mer opptatt av å slakte Sophie Elise (og i dette tilfellet også mange av menneskene rundt henne), enn å kritisere singelen. Eller bare helt enkelt anerkjenne at hun nå står bak en seriøs låtutgivelse som faktisk slår an. Se på streamingtallene fra Spotify - de taler egentlig ganske klart for seg selv. 

Man kan si mye om Sophie Elise. Men hun er en tøff dame med bein i nesa som får til det hun bestemmer seg for gang på gang, og dét står det stor respekt av. Ja, hun er en offentlig person som må tåle kritikk, men personangrep og hets er overhodet ikke synonymt med kritikk. I Side2 synes vi folk burde finne seg andre ting å drive med enn å sable ned unge kvinner som tør å satse og stikke hodet frem. Sophie Elise, du må aldri gi deg! 

 

Foto: Guro Holmene/Mediehuset Nettavisen

 


 

 

hits