juli 2017

Når ble det greit å tafse på festival?I helgen var det Palmesus i Kristiansand - en festival som trekker til seg mange av de hotteste artistene, og mange tusen som var gira på å gå høre på musikk og kose seg. Og en gruppe til: klåfingra drittsekker. 

Jeg var på jobb, men kom likevel hjem ganske sjokkert. Grunnen til det, er all tafsingen. Jeg snakker om gutter som synes det er helt ok å klype ukjente jenter i rumpa, stryke dem over låret eller holde dem igjen når de går forbi i folkemengden og hviske upassende ting til dem. På bakgrunn av hva da er dette greit? At dere er fulle? At jentene går i sommerklær? 

I fjor sommer hadde vi en bølge av voldtekter og overgrep mot unge kvinner på svenske festivaler som fikk stor medieoppmerksomhet både i Norge og Sverige. Har ikke folk forstått at festivaler (og over alt ellers for den saks skyld) er steder hvor man skal oppføre seg bra mot hverandre? Ikke gjøre hverandre usikre og objektivisere kvinner og jenter som går i shorts eller kjole (eller hva enn de vil gå i)?

Festivaltafsingen kan av mange oppfattes som mindre «alvorlig», men er like fullt langt fra ok likevel. Det tenker jeg også er noe av det som gjør det så vanskelig å ta tak i. Festivaltafserne er nemlig sleipe - de gjør low key-ting de mest sannsynlig kommer unna med. Ting som er ganske langt over streken når man tenker over det, men som samtidig ikke er så alvorlig at man føler at det nytter eller er vits i å ta tak i det der og da når man står blant tusener av andre publikummere. Det kan dreie seg om berøring på steder man ikke vil bli berørt i forbifarten og drøye kommentarer som fort blir til «Nei, det var ingenting» når man spør «Unnskyld meg, hva var det du sa til meg nå?». Det er ubehagelig å bli seksualisert på den måten, for ikke å snakke om hvor sinna man blir av det. 

Til festivaltafserne: Blir dere ikke flaue over hva mødrene og fedrene deres ville tenkt om de så hvordan dere oppfører dere? Og hva med den dagen dere selv blir foreldre - er det sånn dere vil at døtrene deres skal ha det når de reiser på festival? Skal vi lære gutter at dette er en ok måte å oppføre seg på mot jenter? Jeg skjønner ikke hva slags oppdragelse dere har fått. Skulle jeg selv en gang bli mor til en sønn, skulle jeg virkelig gitt ham inn og gjort ham arveløs hvis jeg fikk vite at han hadde behandlet jenter på den måten. Vi bor i Norge, at av verdens mest likestilte land, men det skulle jeg nesten ikke tro om jeg ser på helgen som gikk. 

Og til dere jenter som ikke klarer å holde fingrene deres av fatet: Dette gjelder motsatt vei også. 

Det er nemlig ikke alle som reiser på festival for å bli klådd på. 

Følg meg på Instagram og Facebook her.  

hits