mai 2017

Til dere som var dritings på 17. mai

I år feiret jeg 17. mai i Oslo for første gang. Jeg har alltid vært veldig stolt av nasjonaldagen vår, men etter i går merker jeg at jeg er litt mindre begeistret. Grunnen er hvordan jeg ser at mange på min egen alder (og eldre) oppfører seg. 

Det var folk som knuste flasker i veien foran bilene som kjørte forbi, prøvde å slå ned trikkeskilt, skrek til hverandre på åpen gate og drakk åpenlyst foran kidsa som akkurat hadde gått i tog. Ikke spesielt unormalt for en vanlig tur på klubben natt til lørdag, men er det egentlig greit å oppføre seg sånn på 17. mai? Jeg synes ikke det. Å subbe rundt dritings klokken 13 med bunadsskjørtet stappet halvveis opp i trusa, skjorta full av sprit og det norske flagget skrapende langs bakken er hverken spesielt respektfullt eller nasjonalromantisk.

Selvfølgelig er det bare hyggelig å ta et glass champagne eller tre hvis du vil, men flatfylla kan du seriøst spare til en hvilken som helst annen helg i året.  

Å se festpyntede barn med kroneis og flagg i hånden på vei fra Slottsplassen gå langs med uteserveringene som var stappet fulle med hengedrita 25-åringer som har drukket i ett kjør siden klokken 8, blir helt feil. Det handler om å ha bare en ørliten dæsj respekt for det vi feirer. Det er nemlig en grunn til at du kan kose deg sammen med vennene dine 17. mai og gå på dagsfylla hvis du vil det - blant annet det faktum at noen før deg har kjempet for grunnloven og alle rettighetene vi har i dag. Ikke ta det så for gitt. 17. mai er også barnas dag. Skal vi liksom lære dem at det egentlig bare er et eneste stort fyllekalas? Det blir så feil som det overhodet kan bli, og skikkelig, skikkelig smakløst. 

Hvert år får russen mye ufortjent tyn for hvordan de oppfører seg. Det er virkelig flere som må gå litt i seg selv. Dette blir jeg ordentlig flau av. 

Følg meg på Instagram og Facebook her. 

Processed with VSCO with c1 preset

Bilde fra Henrik Ibsens gate i Oslo på ettermiddagen 17. mai. 

 

Jeg drikker ikke, og derfor bør du være sykt glad for det

Processed with VSCO with hb2 preset

Jeg har lyst til å rante litt over noe jeg tenker på, men egentlig ikke har sagt høyt før. Da passer det egentlig bra, nå som vi skriver om unge og alkohol på Side2 denne uken. 

Litt om meg og alkohol først. Jeg drikker veldig sjeldent. For å gjøre det klart: Ikke har jeg noen overbevisning om at det å drikke alkohol er dustete eller feil. Ikke holder jeg meg unna folk som drikker, jeg digger tvert imot å gå ut. Greia er bare at alkohol ikke er spesielt viktig for meg, og derfor står jeg over. Dét er det mange som ikke forstår. Når du ikke drikker, får du ofte høre ting som at man er rar og kjip. Jeg har blitt såpass voksen at det ikke påvirker meg hva andre måtte mene om valgene jeg tar, men jeg har lyst til å fortelle deg noe, kjære partyvenninne.

For det du ikke skjønner, er at du egentlig bør være sykt glad for at alle ikke er like fulle hver helg. Ikke misforstå meg. Jeg vil ikke ha skryt for at jeg ikke drikker, egentlig er det ikke noe fantastisk ved det i seg selv. Jeg skulle bare ønske at du anerkjente at det å stå over hardcorefylla også har positive sider, og at jeg har reddet den gjennomstylede rumpa di opptil flere ganger. La meg forklare. Jeg har nemlig noen historier du kanskje ikke husker fra turene våre på byen der du hadde høyest promille av alle. 

1. Du spurte meg om jeg var gira på å drikke fredag ettermiddag. Jeg sa «Neeei ass, men jeg kan være med ut», og du reagerte med å himle med øynene. Samtidig var du veldig glad for at jeg kunne kjøre, sånn at resten av gjengen slapp å bruke 500 spenn på taxi fra vors til byen. Er det ikke egentlig litt digg at en av oss var edru den kvelden? 

2. Jeg takket nei da vi først kom oss ut og du prøvde å få meg med bort i baren for å kjøpe drinker. Du trakk på skuldrene og gikk. Det du ikke husket dagen derpå, er at det var jeg som oppdaget at du gikk ifra veska di da du forsvant til neste utested og tok den med. Du slapp å kjøpe ny mobil og sperre bankkortet ditt fordi noen rasket med seg greiene dine da du ikke fulgte med på grunn av det faktum at jeg ikke var dritings. Bare hyggelig, babe.

3. Da du forsvant for å prate med hun venninna di fra videregående som du så i andre enden av utestedet, var det jeg som satt ved bordet vårt og passet på at ingen puttet noe i drinken din. Husker du det? 

4. Da du kastet opp, var det jeg som holdt håret ditt på dass og passet på at du ikke fikk spy i håret og på kjolen din. Tenker du på det? 

5. Du hadde fylleangst dagen derpå fordi du fikk blackout deler av kvelden, og ringte meg for å spørre om du klinte med eksen som du fortsatt ikke er helt over. Jeg kunne bekrefte at dere bare pratet sammen, og at alt er chill. Blir du ikke roligere av at en av oss husker alt som skjedde? 

6. Du våknet opp i din egen seng, med alle tingene dine på plass dagen etter. Du ble heller ikke med noen du ikke burde bli med hjem. Jeg dyttet deg nemlig inn i en taxi sånn at du skulle komme deg trygt til egen leilighet. Husker du det? 

Så, kjære partyvenninne. Jeg har ingenting imot at du drikker. Fortsett med det hvis du vil, jeg er ikke mora di og det er ikke min sak hva du velger eller ikke velger å gjøre med alkohol i helgene. Jeg ønsker bare meg at du hever blikket opp fra mojitioen din et øyeblikk og slutter å kritisere folk som velger noe annet enn deg. Ikke døm meg eller behandle meg kjipt fordi jeg ikke får kick av å bøtte nedpå tolv tequilashots. Da tror jeg vi kan få en dødshyggelig kveld på byen sammen! 

Følg meg på Instagram og Facebook her. 

Nytt hår

Processed with VSCO with c1 preset

 

Har vært hos homegirl Ingvild på KB og fikset opp i håret, omsider! Jeg har hatt balayage en god stund nå, men denne gangen hadde jeg lyst til å gå enda lysere. Derfor la vi inn tettere striper, og rensket opp i fargen. Nå er det kritthvitt!

De siste dagene i bilder

Processed with VSCO with a6 preset

Ny fav-genser fra Zara! Kostet bare 139 kroner, og var noen få igjen da jeg var innom. Løp og kjøp når langhelgen er over! Finner alltid de kuleste basic-plaggene på Zara, og bra på pris er de óg. Ukens anbefaling! 

Processed with VSCO with a6 preset

Har hatt sporty Alexandra på besøk i studio <3 Dama er aktuell med ny låt, og seff måtte vi kjøre kleine dilemmas med henne - sjekk ut resultatet HER

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a6 preset

$$$ - alltid. Jakke fra Bik Bok. Foto av Ane. 

Processed with VSCO with a6 preset

Det har akkurat vært presseuke, og visninger her og der. Her fra middag med Presskontakterna.  

hits